Flora en Fauna

Flora

In Ecuador vindt men 10 procent van alle plantensoorten op aarde. Van dit percentage, groeit het grootste gedeelte in het noordwesten van de Andes bergketen, waar er naar schatting zo’n 10.000 zijn te vinden. In het Amazonegebied vindt men rond de 8.200 plantensoorten, alleen van orchideeën zijn er al 2725 soorten bekend. Op de Galapagoseilanden vindt men daarentegen rond de 600 inheemse en 250 door de mens geïntroduceerde soorten. Van de twaalf meest biodiverse plekken ter wereld, geïdentificeerd door de milieudeskundige Norman Myers, bevinden zich er drie op het vasteland van Ecuador. De klimatologische diversiteit van Ecuador zorgt ervoor dat er meer dan 25.000 soorten bomen voorkomen.

Fauna

In Ecuador vindt men eveneens 8 procent van alle diersoorten en 18 procent van alle vogelsoorten die voorkomen op aarde. Er zijn zo’n 3800 soorten gewervelde dieren geïdentificeerd, 1550 zoogdieren, 350 reptielen, 375 amfibieën, 800 soorten zoetwatervissen en 450 zoutwatervissen. Ook vindt men er ongeveer 15 procent van de totale inheemse vogelsoorten in de wereld, die voornamelijk in de Andes, Kust en Amazone leven. Er zijn meer dan één miljoen insectensoorten en 4500 vlinders te vinden in Ecuador.

Ecosystemen

De ecosystemen van het land variëren van zeeniveau tot ongeveer 6400 meter hoog. De totale oppervlakte van het vasteland van Ecuador is 14.583.227 hectare. Er zijn 46 ecosystemen, waaronder páramos (neotropische alpine ecosystemen), bossen, valleien en de Stille Oceaan, die samen verschillende klimaatzones vormen. Eén van de meest biodiverse ecosystemen is het tropische regenwoud, waar men grote bomen van veel verschillende soorten, een veelheid aan planten, bloemen, zoogdieren, reptielen, vogels, ongewervelden, vissen en amfibieën, vindt.

Nationale Parken en Reservaten

De 10 nationale parken, 14 natuurreservaten, wildlife refuge en recreatiegebied, worden beschouwd als Natuurlijk Erfgoed en worden beschermd door de Staat. Het totale gebied dat deze beslaan is 4.669.871 hectare op het land en 14.110.000 hectare op zee, verdeeld over vier regio’s. Biodiversiteit is de belangrijkste rijkdom van deze gebieden, maar er leven hier ook verschillende volkeren zowel in de stedelijke als landelijke gebieden, zoals inheemsen en boeren.

Het regenseizoen aan de Pacifische kust loopt van december tot mei en het droge seizoen van juni tot november. De temperatuur varieert tussen de 23 en 26 graden Celsius. Het klimaat in de bergen, is regenachtig en koud van november tot april en droog van mei tot oktober, met temperatuur tussen de 13 en 18 graden Celsius. In het Amazonegebied, is het weer regenachtig en vochtig tussen januari en september, met temperaturen tussen 23 en 36 graden Celsius, en droog tussen oktober en december. De Galapagoseilanden hebben een gematigd klimaat met temperaturen variërend tussen de 22 en 32 graden Celsius.

Aanvullende gegevens