Hooggebergte


AZUAY

Hoofdstad: Cuenca, gesticht op 12 april 1557.
Oppervlakte: 7.701 km2.
Bevolking: 506.090 inwoners.
Netnummer: 07.

Het klimaat van de provincie wordt bepaald door zones van páramo-gebieden, gelegen op de hoogvlakten en door het vochtige en semivochtige mesothermale klimaat in de rest van de provincie. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 12 en 20 graden.

Azuay’s vruchtbare grond is erg geschikt voor landbouw. In haar centrale valleien verbouwt men maïs, granen, groenten en een verscheidenheid aan vruchten; in het uiterste westen van de bergketen worden tropische producten zoals rietsuiker, katoen, en koffie verbouwd. De veelteelt sector wordt getypeerd door het houden van schapen, runderen en varkens.


BOLIVAR

Hoofdstad: Guaranda.
Oppervlakte: 3.939,9 km2.
Bevolking: 183.665 inwoners.
Netnummer: 03.

Het klimaat van deze provincie varieert tussen de 8 en 20 graden. De hoogvlakten hebben een koud andesklimaat; de vlakten meer naar binnen gelegen hebben een gematigd andesklimaat. De westelijke zones bereiken een tropisch lager andesklimaat, met permanente vochtigheid, wat goed is voor de landbouw.

De belangrijkste natuurlijke rijkdommen zijn: gediversifieerde landbouw, veeteelt, mijnbouw, industrieën, productie en ambachten. De provincie heeft ook een wapenindustrie, mijnbouw en zuivelindustrie.


CAÑAR

Hoofdstad: Azogues.
Oppervlakte: 3.908 km².
Bevolking: 225.184 inwoners
Netnummer: 07

De klimaatzones van Cañar zijn op dezelfde manier opgesteld als de andere Andesprovincies, dat wil zeggen, een páramoklimaat in de hoogvlakten, vochtig en semivochtig mesothermaal klimaat in het binnenland en tropisch vochtig in de lage delen van de uitlopers richting het westen.

Op het gebied van landbouw bestaat er een variëteit aan producten zoals tarwe, gerst, aardappelen, groenten, peulvruchten en graslanden in de gematigde gebieden; en in de warmere gebieden: koffie, rijst, suikerriet, bananen en andere tropische vruchten. In de beboste gebieden vindt men soorten zoals ceder, laurier, palo prieto en ishpingo (plantsoorten).

De veeteelt bestaat vooral uit het houden van runderen, wat leidt tot een goede productie van melk en vlees. De kleine productie-industrie wordt gezien als een waardevolle bron van inkomen, vooral in voedingsmiddelen, schoenen, textiel en houten meubelen. Hierbij moet worden vermeld dat de cementfabriek Guapán en Ingenio Aztra een grote bijdrage levert aan de provinciale en nationale economie. In de mijnstreek in de buurt van de stad Azogues, zijn er voorraden van kaolien, klei, bentoniet en kolen die onbenut zijn.


CARCHI

Hoofdstad: Tulcán
Oppervlakte: 3.605 km2.
Bevolking: 167.175 inwoners.
Netnummer: 06.

Ook hier is het klimaat een páramoklimaat op de hoogvlakten en vochtig en semivochtig mesothermaal in de lagere gebieden. De temperaturen liggen tussen de 10 en 15 graden. Richting de Chota vallei is het klimaat meer mesothermaal droog.

Onder haar natuurlijke rijkdommen vallen: de landbouw, veeteelt, bosbouw en mijnbouw. Haar belangrijkste industrieën zijn: de voedselindustrie, drank, worsten, zuivelproducten, landbouw, koffie en leerproductie. Er vindt grenshandel plaats in landbouw- en gefabriceerde producten, die legaal is door de integratieverdragen tussen Ecuador en Colombia.


CHIMBORAZO

Hoofdstad: Riobamba.
Oppervlakte: 6.569,3 km2.
Bevolking: 403.632 inwoners.
Netnummer: 03.

Het klimaat varieert met de hoogte, die ligt tussen de 1000 en 4000 meter boven zeeniveau, met temperaturen van 6 tot 20 graden. De gemiddelde temperatuur is 12 graden. Haar belangrijkste industrieën zijn: keramiek, tapijten, cement, voedingsmiddelen, zuivel en diverse gefabriceerde producten.


COTOPAXI

Hoofdstad: Latacunga.
Oppervlakte: 6.071 km2.
Bevolking: 303.489 inwoners.
Netnummer: 03.

Over het algemeen heeft deze provincie een gemiddelde temperatuur van 12 graden, waardoor het een gematigd klimaat heeft: soms koud, soms vochtig warm.

Haar belangrijkste natuurlijke rijkdommen vindt men in de vallei van Latacunga, waar de grond zeer geschikt is voor het verbouwen van gerst, tarwe, maïs, groenten en fruit, zoals kersen, peer, appel, groene pruimen, kroosjespruimen, taxo, perzik, Kaapse kruisbes, cactusvrucht, tomaat, vijgen en kweepeer, terwijl het westelijk deel geschikt is voor de teelt van banaan, suikerriet, fruit en diverse tropische producten. Het bos is rijk aan onder andere walnootbomen, elzen, laurier, en eiken.


IMBABURA

Hoofdstad: Ibarra.
Oppervlakte: 4.559,3 km2.
Bevolking: 329.755 inwoners.
Netnummer: 06.

De belangrijkste landbouwproducten van Imbabura zijn: zachte maïs en suikerriet. Verder vindt men er kalksteen, natuurlijke warmwaterbronnen, tropisch fruit en de productie van riet en sisal.

Qua industrieën zijn handnijverheid, textiel, leerbewerking, cement, voedingsmiddelen, drank en houtsnijwerk vertegenwoordigd. Eén van de belangrijkste industriële centra is de suikermolen van Tababuela. Er is ook een cementfabriek van Selva Alegre en San Antonio de Ibarra is het eerste artistieke centrum van het land. Cotocachi staat bekend om haar prachtige lederen ambachtsproducten.


LOJA

Hoofdstad: Loja.
Oppervlakte: 11.026,5 km2.
Bevolking: 429.010 inwoners.
Netnummer: 07.

Haar belangrijkste natuurlijke rijkdommen zijn: maïs, suikerriet, pinda’s, goud en koper. De belangrijkste industrieën zijn suiker, worst, spaanplaat, ambachten, voedsel en drankproductie.


PICHINCHA

Hoofdstad: Quito.
Oppervlakte: 13.000 km2.
Bevolking: 2.600.000 inwoners.
Netnummer: 02.

Pichincha heeft de meest diverse landbouwproductie van het land. Er worden aardappelen, gerst, bonen en gras in de hooglanden verbouwd, en tarwe, maïs, peulvruchten en fruit in de valleien en lagere hellingen. In het westelijke deel verbouwt men koffie, rijst, cacao, cassave, bananen, palmolie en tropisch fruit.

De veeteelt is een belangrijke bron van inkomsten. Het houden van runderen zorgt voor een grote productie van vlees en melk. De pluimveesector vormt ook een belangrijke inkomstenbron. De industriële activiteit in de provincie is erg belangrijk op nationaal niveau. Het grootste gedeelte van de landbouwindustrie is gericht op de productie van voedsel, textiel, likeur, chemisch-farmaceutische productie, metaalbewerking en autoproductie.


TUNGURAHUA

Hoofdstad: Ambato.
Oppervlakte: ongeveer 1200 km2.
Hoogte: 2577,067 m.
Bevolking: 297.011 inwoners
Netnummer: 03.

Haar belangrijkste natuurlijke rijkdommen zijn: rubber, wortels, groenten, fruit en bloemen. De belangrijkste industrieën specialiseren zich in de productie van schoenen, leer, textiel, kleding, meubels, chemische producten, voedsel, drank, elektriciteit en ambachten.

Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters van deze provincie is de Feria de Ambato, een festival waarbij carnaval en het Feest van de Bloemen en het Fruit worden gevierd. Dit festival bestaat uit culturele, artistieke en academische activiteiten zoals het Internationaal Folklore Festival, de Nationale Schilderijen Tentoonstelling van Luis A. Martínez, de bloemenspelen, het Boekenfestival, theater- en dans festivals, kroning van de koningin, een grote parade en een nachtelijke ronde.

 

Aanvullende gegevens